Waarom fosfaatrechten niets gaan bijdragen aan het milieu

De Nederlandse veehouderij produceert teveel mest. Vooral de melkveehouderij is daarvan de oorzaak en deze moet nu zo’n 8 procent krimpen. De koeien kunnen alleen maar verdwijnen uit de regio’s waar ze worden gehouden. Lees verder

Hans de Bie marktmanager Food & Agri bij Alfa Accountants

inds 1 september werkt Hans de Bie als marktmanager Food & Agri bij Alfa Accountants en Adviseurs. De Bie is al 25 jaar werkzaam in het agrarische domein waarvan de laatste achttien jaar bij de Rabobank, onder meer als manager Food & Agri bij Rabobank West Betuwe. Lees verder

Impact fijnstof op volksgezondheid overdreven

De luchtkwaliteit in Nederland verschilt enorm. In de Randstad is er veel uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide, door verkeer en industrie. Terwijl de landbouw dan weer een groot aandeel heeft in de ammonniak- en fijnstofuitstoot in Oost-Nederland. Wat betekent dit voor de volksgezondheid? Lees verder

Marc Calon nieuwe voorzitter LTO Nederland

Marc Calon (57) is per januari 2017 de nieuwe voorzitter van LTO Nederland. Daarmee volgt hij Albert Jan Maat op. Lees verder

Behoudt de landbouw zijn derogatie?

Wat zijn wij in Nederland toch ver van het doel afgedreven. Dat is mijn conclusie uit twee gesprekken in Brussel afgelopen jaar, met een afvaardiging van het Nitraatcomité. Lees verder

Ronald van de Ven nieuwe divisiedirecteur bij Agrifirm

Ronald van de Ven (55) wordt per 1 september door de Hoofddirectie van Agrifirm Group benoemd tot Divisiedirecteur Agrifirm Feed Noordwest Europa (NWE). In die functie treedt hij ook toe tot de Groepsraad van Agrifirm. Als Divisiedirecteur Feed NWE wordt Van de Ven verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de Feed activiteiten in Nederland, België en Duitsland. Lees verder

Meeste veehouderij-vrees bij rijkste mensen

De Brabander is bevreesd voor de veehouderij. Iets anders kun je niet concluderen. Volgens de gemeentelijke rapporten van de GGD’s is 28 procent van Brabantse bevolking bang een infectieziekte op te lopen van landbouwhuisdieren en/of een resistente bacterie en/of schadelijk fijnstof. Ik vind dit een schrikbarend hoog percentage. In Zeeland is dit aspect ook onderzocht en daar bleek nog geen 1 procent van de bevolking in de veehouderij een risico te zien voor zijn/haar gezondheid. Lees verder

Exotische veeziekten rukken op door klimaatverandering

Is de veehouderij voorbereid op nieuwe, opkomende ziekten? Het gaat dan vooral om ziekten die door vectoren (zoals exotische mugjes en knutten) worden overgebracht. Lees verder

Geen bewijs voor Brabantse aanname ‘meer longkanker door meer vee’

In maart 2016 kwam Ignas van Bebber, oncologisch chirurg van het Jeroen Boschziekenhuis, naar buiten met het bericht dat er meer longkanker is in Brabant dan in de rest van Nederland. Van Bebber vermoedt dat er een relatie is tussen de longkanker en de fijnstof- en ammoniakuitstoot van de veehouderij. Brabant is immers de meest veedichte provincie van het land. Klopt dit vermoeden van Van Bebber? Lees verder

Geen angst voor mindhacking

Gericht beïnvloeden of manipuleren doen we in het dagelijks leven allemaal, altijd en overal, bewust en onbewust. Ronald van Aggelen gaf er voor zijn boek en trainingen de moderne term mindhacking aan. Van mindhacking kun je als bijvoorbeeld adviseur, verkoper of manager ook bewust gebruik maken. Lees verder