Nieuws | Premium

Melken voor Morgen: Hoe kweek je zelf melkmonsters?

Melkmonsters van koeien met mastitisverdenkingen kun je zelf op kweek zetten. Veehouder Jan Dijkhuizen en melkveehouder Dorieke van der Heide leggen tijdens studiedag Melken voor Morgen uit hoe je zo’n onderzoek doet en wat de voor- en nadelen zijn.

Dorieke van der Heide werkt met doe-het-zelf bacteriologisch onderzoek, afgekort DHZ BO. Dat helpt Van Veelen Holsteins, het bedrijf waar Van der Heide werkt, bij het reduceren van het gebruik van antibiotica en ook tweede keus antibiotica, het selectief droogzetten en opsporen van hygiëneproblemen.

Tijdens Melken voor Morgen vertelt veehouder Jan Dijkhuizen hoe melkveehouders vaker succes boeken met minder tweede keus middelen. Bij Van Veelen wordt tegenwoordig elke koe met ook maar de kleinste mastitisverdenking gemonsterd. De bedrijfsapotheek is minder uitgebreid geworden en tweede keus antibiotica ligt niet meer op voorraad. Dat is nu net één van de doelen die Jan Dijkhuizen nastreeft. Bij het droogzetten worden alle koeien met een verhoogd celgetal gemonsterd om tot een besluit te komen voor het droogzetten, op kwartierbasis. Ook speenpunten, biest, boxstrooisel en iglo’s controleert Van der Heide op aanwezigheid van bepaalde kiemen om de oorzaak van problemen op te sporen.

Melken voor Morgen is een studiedag die op donderdag 12 oktober plaatsvond op Landgoed Nergena in Bennekom (Gld.).

Je hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Het aantal premium artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?