NIEUWS


Piet Adema nieuwe minister LNV

3 okt 2022

Piet Adema (57) is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat is op maandag 3-10 bekend gemaakt door het kabinet. Net als zijn voorganger Staghouwer is ook Adema van de ChristenUnie.


Toename in teelt eiwitrijke gewassen

3 okt 2022

De teelt van eiwitrijke gewassen zoals luzerne, veldbonen en sojabonen is in 2022 iets toegenomen. Het Nederlandse areaal steeg met 1 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral het areaal sojabonen nam toe. Dit jaar wordt er op 185 hectare sojabonen verbouwd, ruim 2 keer zoveel als vorig jaar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de landbouwtelling 2022 van het CBS.


‘Aerius ogenblikkelijk cancelen’

28 sep 2022 | Premium

Jaap Hanekamp heeft met Matt Briggs en Geesje Rotgers de validatiestudies van rekenmodel Aerius/OPS voor emissies en deposities van onder andere stikstofverbindingen geanalyseerd, nadat deze middels een Wob-verzoek werden vrijgegeven in maart. Het Wob-verzoek leverde vier validatiestudies op die tot dan toe niet openbaar waren.


‘De twijfels ten spijt’

28 sep 2022

Jaap Hanekamp stelt dat Aerius onmiddellijk van tafel moet als rekenmodel waarop beleid gebaseerd wordt. Het is weliswaar een geavanceerde tool om mee te modelleren, maar hij functioneert niet beter dan een eenvoudig rekenmodel, zelfs slechter, getuige de publicatie van Hanekamp en consorten.


Nijhof-Wassink neemt Landhandel Meyer over

26 sep 2022

De divisie Feed Logistics van Nijhof-Wassink neemt per 1 oktober 2022 de activiteiten van het logistieke gedeelte van Landhandel Meyer uit het Duitse Bösel over. Dat meldt Nijhof-Wassink op haar website.


Afnemers AgruniekRijnvallei profiteren van positief eerste half jaar

19 sep 2022

Afnemers van diervoederfabrikant Agruniek Rijnvallei profiteren mee van een positief financieel resultaat in het eerste half jaar van 2022. Dat resulteert onder meer in extra korting op voer.


Hoog VEM en suikergehalte in zomerkuilen

19 sep 2022

De uitslagen van de zomerkuilen laten zien dat de positieve trend die in de voorjaarskuilen van dit jaar werd waargenomen, zich doorzet. Dat meldt Eurofins Agro. De VEM ligt met een gemiddelde van 908 ruim boven het langjarig gemiddelde van 887, mede dankzij de hogere verteerbaarheid van het gewas. Ook het hoge suikergehalte van 113 g/kg, tegen het langjarig gemiddelde van 86 g/kg, is in lijn met de voorjaarskuilen van dit jaar. In deze beoordeling zijn kuilen van de periode 15 juni t/m 31 juli 2022 meegenomen.


Royal A-Ware neemt Olympia over

17 aug 2022

De aandelen van het Belgische zuivelbedrijf Olympia zijn overgenomen door Royal A-Ware. Dat laat het bedrijf op haar website weten. Met de overname wordt Olympia onderdeel van de Royal A-ware groep.