NIEUWS


Fosfaat- en stikstofexcretie onder plafond in 2022

21 nov 2022

De fosfaat- en stikstofexcretie van de Nederlandse veestapel over 2022 zal de huidige nationale en sectorale productieplafonds niet overstijgen. Dat is de verwachting op basis van kwartaalcijfers die het CBS berekent op verzoek van minister Adema.


Rompelberg nieuwe voorzitter LLTB

21 nov 2022

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft Thijs Rompelberg benoemd tot voorzitter. Rompelberg volgt Léon Faassen op die na acht jaar afscheid neemt van de vereniging.


BBB wil helder beeld van ammoniakemissie sinds 2018

17 nov 2022

De BoerBurgerBeweging wil een berekening van de emissiereductie die in de veehouderij heeft plaatsgevonden sinds 2018. Dat laat de partij in een brief weten.


ForFarmers draagt Theo Spierings voor als CEO

16 nov 2022

De raad van commissarissen van ForFarmers draagt Theo Spierings voor om door de algemene vergadering van aandeelhouders te worden benoemd als lid van de raad van bestuur van ForFarmers voor een periode van 1 jaar. Spierings begint zijn werkzaamheden op 1 januari 2023 en gaat bij zijn benoeming de functie van Chief Executive Officer (‘CEO’) vervullen.


‘Ontbossen is helft CO2 uit landbouw’

7 nov 2022 | Premium

Gert-Jan Nabuurs is hoogleraar Europees Bos aan Wageningen Universiteit. Hij is hoofdauteur van de sectie 'Landbouw en landgebruik' in het laatste IPCC-rapport dat stelt dat onder de anderhalve graad opwarming blijven, alleen nog met versnelde actie mogelijk is. Herstel van bos en biodiversiteit, stoppen met ontbossing en duurzaam intensiveren van de landbouw zijn volgens Nabuurs drie maatregelen die bijdragen aan tegengaan van de opwarming. 


ForFarmers zet minder voeders af

7 nov 2022

In het derde kwartaal van 2022 heeft diervoederconcern ForFarmers 7,2 procent minder voeder afgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage dat het bedrijf heeft gepubliceerd. De daling in voederafzet is vooral te zien in de varkens- en leghennensector.


Het model regeert

20 okt 2022 | Premium

Of het nu om verdroging, vermesting of stikstof gaat, de maatregelen die worden genomen, worden gebaseerd op algoritmen en computermodellen. Een algoritme of computermodel is echter per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Toch worden computermodellen in toenemende mate gezien als de werkelijkheid waardoor gemakkelijk een kloof tussen theorie en praktijk ontstaat. Het is de vraag of het gerechtvaardigd is vergaande beslissingen te baseren op computermodellen die de werkelijkheid onvoldoende beschrijven en of hier niet de kiem ligt voor het ontbreken van draagvlak. 


ForFarmers kondigt vertrek CEO Chris Deen aan

20 okt 2022

ForFarmers kondigt het vertrek aan van Chris Deen, CEO, per 1 februari 2023. Vorige maand maakte de diervoederproducent bekend dat hij als gevolg van gezondheidsredenen voor langere tijd afwezig zou zijn. Chris Deen heeft nu besloten zijn functie als CEO neer te leggen en ForFarmers te verlaten zodat hij zich volledig kan richten op zijn herstel.