Premium | Visie en Opinie

‘Voor kringloop en gezondheid’

Afke Huitema studeerde communicatiemanagement, daarna industrieel ontwerp en volgde een biodynamische landbouwopleiding aan de Warmonderhof. Ze werkt als zelfstandig ondernemer. Ze ziet dat mensen vinden dat ze onafhankelijk zijn, maar als de supermarktschappen eens leeg zouden zijn, kunnen ze niet meer eten.

Huitema wil mensen er bewust van maken dat ze onafhankelijker kunnen zijn dan ze denken. Als zzp-er werkt ze bij biologische tuinderij De Wijkse Moestuin. Voor haar afstuderen maakte ze haar eigen bedrijfsplan voor de tuinderij, waarvan twee gezinnen kunnen leven en waar productiedieren een plaats krijgen in de tuinderij.

Waarom de tuinderijactiviteiten uitbreiden met dieren?

Ze zijn een volwaardig onderdeel van de kringloop en daarmee van het bedrijfssysteem dat ik voor ogen heb. Ze eten teeltresten en gras tussen de bomen en produceren melk, eieren, vlees en mest. Ik wil anderhalve GVE, een Jersey-koe met kalf en acht kippen.

U streeft naar zelfvoorziening. Wat is de schaal? Hoeveel mensen eten van uw zelfvoorzienende tuinderij?

Twee gezinnen zouden autarkisch kunnen leven van twee hectare. Dat betekent dat de tuinderij in 90 procent van de voedingsbehoefte voorziet. Koffie bijvoorbeeld, dat lukt niet. En je moet je eisen een beetje bijstellen.

Hoe kijkt u naar bioveiligheidsrisico’s bij het gemengd houden van meerdere diersoorten?

Samenhouden van het varken met de kip is geen wijsheid, de kip en de koe dus. De runderen worden gevoerd met voornamelijk gras, de kippen met gewasresten en ‘grazen’ achter de koe aan, zo houdt de ene soort de andere gezond.

Kan een kringloop niet gesloten zijn zonder dieren? Vindt u dat dierlijke producten thuishoren in ons dieet?

Groenteteler Joost van Strien laat al enkele jaren zien dat je ook zonder dierlijke component binnen een kringloop kunt telen, maar dat is niet mijn visie. Ik vind dat bijna iedereen belang heeft bij voedsel van dierlijke oorsprong. Het Weston Price-dieet inspireert me. Het bevat veel vitaminen A, D, E en K. Price bracht de goede gezondheidsstatus van mensen die in stammen leefden in verband met de primitieve diëten met alleen onbewerkt voedsel, ook veel dierlijk en ook orgaanvlees. Orgaanvlees moet dus niet naar de diervoerindustrie, een dier moet je vierkant consumeren. De biologische opneembaarheid van dierlijk eiwit ligt voor de mens ook veel hoger dan van plantaardige eiwitten. Hoeveel broccoli moet je eten om dezelfde hoeveelheid eiwit binnen te krijgen als die van 50 gram rundvlees? Wat absoluut kan is minder maar béter eten. Dat zouden we allemaal kunnen nastreven.

Je hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Het aantal premium artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?