Achtergrond | Algemeen

Insecten in de keten: Opstap naar meer

Het kweken van insecten als alternatieve eiwitbron voor dierlijke en humane voeding zit in de lift. Nederland telt inmiddels 49 kwekers, 18 meer dan een jaar geleden. Tot dusver mogen insecten nog niet verwerkt worden tot varkens- en kippenvoer. “Maar als dat binnenkort wel gebeurt, kan het heel snel gaan.”

Eiwitten en vetten in diervoeders zijn veelal afkomstig uit sojabonen uit het buitenland en vis die in het wild wordt gevangen. En dat betekent dat Europa voor deze grondstoffen afhankelijk is van niet-Europese landen – nog los van de kwalijke status die de teelt van soja op het milieu heeft. Insecten zouden de rol als eiwitleverancier kunnen overnemen.

Dat is althans de mening van Marian Peters, samen met Marleen Vrij startte ze in 2012 de advies- en scholingsorganisatie New Generation Nutrition (NGN) op. NGN heeft tot doel om beginnende insectenkwekers op gang te helpen. Inmiddels heeft NGN in Nederland al meer dan zestig mensen opgeleid tot insectenkweker. Daarnaast onderzoekt de organisatie potentiële afzetmogelijkheden. Zo heeft NGN een eigen petfood-lijn opgezet met insecten als grondstof. De volgende stap is de ontwikkeling van voer voor vissen, varkens en kippen. Dat laatste twee voersoorten laten vanwege het ontbreken van wetgeving nog op zich wachten. Het verwerken van insecten in visvoer is sinds 1 juli 2017 wel toegestaan.

Lees het complete verhaal over de opmars van de Nederlandse insectenkweek in de nieuwste uitgave van vakblad V-focus.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?