Algemeen

Nieuwe methode toont micro-organismen in bodem

Eurofins Agro heeft een nieuwe methode ontwikkeld die inzicht geeft in de activiteit van micro-organismen in de bodem. De zogeheten BodemlevenMonitor analyseert vetzuren in celmembranen van levende micro-organismen met gaschromatografie.

De BodemlevenMonitor brengt functionele groepen micro-organismen in kaart en geeft een ‘vingerafdruk’ van het aanwezige bodemleven. De analyseresultaten maken het mogelijk om verschillende bodems met elkaar te vergelijken, te monitoren door de tijd heen en om het effect van verschillende behandelingen op het bodemleven te meten.

In de analyse van de monitor vind je onder meer een indicatie voor de hoeveelheid levende micro-organismen in de bodem, de hoeveelheid bacteriën, de totale hoeveelheid schimmels, eencellige micro-organismen die een belangrijke functie hebben in het beschikbaar maken van nutriënten voor de plant door het ‘grazen’ op micro-organismen, de verhouding tussen schimmels en bacteriën, de verhouding tussen Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriën, pH, organisch stof gehalte en informatie over de organische stof kwaliteit  streefwaardetraject voor de verschillende parameters.

Op de website van Eurofins Agro is een voorbeeldanalyse te vinden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?