Nieuws

Nieuwe wolvenwet in Frankrijk

Frankrijk heeft nieuwe wetgeving over de wolf. De landelijke telmethode wordt aangepast en de procedure en voorwaarden voor afschot worden vereenvoudigd. Grofweg sluit het nieuwe vijfjarenplan aan bij het eerder gepresenteerde plan.

Frankrijk is voorstander van een lagere beschermingsstatus van de wolf. Reden is dat de Franse wolvenpopulatie groot genoeg wordt geacht om toekomstbestendig te zijn. De beschermingsstatus van de wolf ligt echter vast in het Europese Verdrag van Bern. De nieuwe Franse plannen passen binnen dit verdrag. Momenteel wordt in 19 procent van de gevallen van wolfaanvallen bij beschermde dieren afschot verleend – in het nieuwe plan wordt afschot vaker vergund als bescherming van de prooidieren niet realiseerbaar is. Deze vergunningen worden binnen 48 uur verstrekt. De vergoedingen voor schade en preventieve maatregelen gaan omhoog met een kwart tot een derde en er start onderzoek naar nieuwe preventie­methoden, zoals gebruik van feromonen en drones. In de eerste twee maanden van 2024 werden acht wolven geschoten in Frankrijk, wat onder het oude plafond van 19 procent ligt.

Nieuwe telmethode

Op basis van waarnemingen van sporen door 4.000 waarnemers, berekent een model hoeveel wolven er in Frankrijk leven. Deze methode stuitte vooral in het oosten van Frankrijk op kritiek, omdat het werkelijke aantal wolven ver onderschat zou worden. Het nieuwe wolvenplan voorziet in andere telmethoden waarin meer agrariërs worden opgeleid om waar te nemen en nieuwe observatie-initiatieven, zoals tellen met drones, worden beoordeeld op inzetbaarheid.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?