Adviseurs | Algemeen | Visie en Opinie

Zonneparken: hoge opbrengsten, ook hoge kosten

Het lijkt o zo mooi, hectares landbouwgrond verhuren als zonnepark. De huurvergoedingen zijn hoog, de juridische en fiscale ‘valkuilen’ echter groot. Oppassen dus, en goed nadenken over de keuzes die je maakt, waarschuwt de Vaksectie Recht van de Vereniging van Accountants en Belastingsadviseurs (VLB).

Sinds vorig jaar krijgen VLB-leden veel vragen van agrarische ondernemers over het verhuren van hun landbouwgrond voor de aanleg van zonneparken (van huur is juridisch gezien geen sprake, er wordt veelal een recht van opstal gevestigd op de grond. In de volksmond wordt de term ‘verhuren’ vaak gebruikt). Projectontwikkelaars weten de boer met grond te vinden. Hun aanbiedingen van rond de 5.000 euro aan jaarlijkse huuropbrengsten per hectare, zonder dat daar echt kosten tegenover lijken te staan, zijn aanlokkelijk. Zoveel geld valt niet gemakkelijk aan een hectare grond te verdienen met landbouw. Maar pas op, de fiscale en juridische wetgeving kunnen ervoor zorgen dat er van de bruto-opbrengsten na belastingheffing netto een heel stuk minder overblijft.

André Verduijn (links) en Andreas van der Vis. Foto’s: Countus

André Verduijn (fiscalist) en Andreas van der Vis (jurist) bij Countus accountants en adviseurs geven namens de VLB hun fiscale en juridische visie op zonneparken in de nieuwste editie van V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?