Adviseurs | Algemeen | Mens en mening

Herwaardering landbouwgrond verstandig

Agrarische ondernemers doen er goed aan hun landbouwgrond te herwaarderen. Dat zegt belastingadviseur Alies Visscher namens de Vaksectie Recht van de Vereniging van Accountants en Belastingadviseurs. Dit heeft alles te maken met de mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling. Herwaarderen mag echter niet zomaar.

Veel agrarische ondernemers hebben hun gronden inmiddels laten herwaarderen. Concreet houdt dit in dat zij de waarde van hun gronden in de boekhouding hebben verhoogd naar de marktwaarde van de grond bij een agrarische bestemming. Een verstandige keuze, aldus Visscher. Waarom? Dat heeft alles te maken met de voortdurende dreiging dat de landbouwvrijstelling wordt afgeschaft. En als die landbouwvrijstelling verdwijnt, kan het zo zijn dat bij verkoop van de grond moet worden afgerekend over het verschil tussen de marktwaarde en de boekwaarde. Omdat herwaardering van gronden aan strikte voorwaarden is verbonden – dit mag niet zomaar – is het verstandig daarop voorbereid te zijn.

Het artikel ‘herwaarderen landbouwgronden verstandig’ is te lezen in V-focus, april 2018.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?