Algemeen

Ganzenschade voorspellen met satellietbeelden

Waar worden percelen beschadigd door ganzen? Het antwoord op die vraag kan binnenkort gegeven worden aan de hand van satellietbeelden. Data-scientist Jakko de Jong van QNH Consulting ziet volop mogelijkheden.

De Jong is voor de provincie Friesland bezig om aan de hand van satellietbeelden computers te laten voorspellen waar en wanneer percelen te lijden hebben onder ganzenschade. “Ganzen bivakkeren in de winter in een aantal foerageergebieden in Friesland. Het zijn er door hun beschermde status inmiddels zoveel dat er alleen in Friesland al voor 10 miljoen euro aan schade ontstaat aan landbouwgrond”, weet De Jong. “Maar het is voor de mens op dit moment erg lastig te voorspellen waar en wanneer de schade precies ontstaat.”

Het is niet zo dat taxateurs door de voorspelling met satellietbeelden werkloos worden. “De provincie kan de software inzetten om een flinke efficiëntie slag te maken. Wordt er voorspeld dat er op een deel van de percelen of natuurgebieden geen ganzenschade wordt veroorzaakt, dan kunnen taxateurs die stukken grond van hun to do list strepen en zich meer gaan richten op de gebieden waarvan wordt voorspeld dat er wel schade veroorzaakt zal worden.”

Jakko de Jong voorspelt ganzenschade met satellietbeelden.
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?