Nieuws

Italië voert regulering in voor producten met insectenmeel voor menselijke consumptie

De Italiaanse Staatscourant heeft op 29 december 2023 vier ministeriële decreten gepubliceerd met betrekking tot etikettering en verkoop van producten op basis van insectenmeel die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Het doel is om deze producten beter te reguleren.

Het gaat om gedroogd, bevroren of gevriesdroogd meel van de gele meelworm, de treksprinkhaan, de kleine meelworm en de huiskrekel. Consumptie hiervan is al toegestaan binnen de EU op basis van regelgeving uit 2021 en 2023 in het kader van de ‘Novel food’ verordening

De ministeriële decreten van 6 april 2023 werden destijds ondertekend door de Ministeries van Landbouw, van Bedrijven en Made in Italy en van Gezondheid. De bedoeling is om de consument te voorzien van correctie informatie over de producten. Het gebruik van insectenmeel is op EU-niveau gereguleerd, Italië heeft besloten om strenge regels te introduceren waar producenten zich aan moeten houden in het kader van transparantie naar de Italiaanse consument. 

Op verpakkingen met insectenmeel moet een duidelijk zichtbaar etiket aangebracht worden. Het etiket moet informeren over het type insect, de hoeveelheden insectenmeel, het herkomstland en mogelijke risico’s op allergische reacties. Afdelingen of schappen in supermarkten met producten op basis insectenmeel moeten voorzien zijn van duidelijke informatieborden.

Bron: LNV

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?