Nieuws

Extra aminozuren voor varkens

Varkens die minder eiwitten gevoerd krijgen, kunnen meer beschadigend gedrag gaan vertonen. Uit WUR-onderzoek blijkt dat de toevoeging van essentiële aminozuren aan het voer het probleem volledig kunnen ondervangen.

In hun studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, onderzochten de Wageningse wetenschappers gedragsverandering bij varkens door het na het verminderen van de eiwithoeveelheid in het dieet. Dat is maatschappelijk wenselijk omdat lagere eiwitgehaltes in het voer de uitstoot van stikstof in het milieu beperken. Een nadeel voor het dierenwelzijn is dat varkens daardoor meer probleemgedrag gaan vertonen zoals oor- en staartbijten bij andere varkens in de omgeving.

Het gedrag van de dieren veranderde ook al in gunstige zin door het aanbieden van meer kauw- en wroetmateriaal – omgevingsverrijking, in de taal van de onderzoekers. Opmerkelijk was dat die gedragsverbetering binnen een paar weken weer verdween. “Dit betekent niet dat omgevingsverrijking niet belangrijk is voor varkens”, zegt onderzoeker Ilaria Minussi, “maar toont aan dat er meer voor nodig is om de nadelige effecten van eiwitarmer voer op hun welzijn te voorkomen.”

Het toevoegen van extra essentiële aminozuren aan het dieet veranderde het gedrag van de varken wel langdurig. Dit werkt zelfs zo goed, dat er geen verschil meer werd gemeten met het gedrag van varkens op het traditionele, eiwitrijke dieet.

Overigens wijzen de onderzoekers erop dat de behoefte van individuele dieren kunnen verschillen, bijvoorbeeld vanwege hun gezondheidstoestand.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?