Nieuws | Onderzoek en Beleid

‘Erfbetreders meer betrekken bij levensduurverlenging melkvee’

In het project Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL onderzoeken Valacon en Veterinair kenniscentrum VKON de mogelijkheden om erfbetreders meer te betrekken bij de levensduurverlenging van het melkvee en om daarmee het proces van verduurzaming te bevorderen.

Uit eerdere analyses is naar voren gekomen dat erfbetreders een belangrijke rol kunnen spelen bij de verduurzaming van de veestapel, zo meldt Valacon. Ze kunnen melkveehouders adviseren en begeleiden en producten en diensten daarop afstemmen. Dat vraagt vertrouwen in de relatie tussen melkveehouders en erfbetreders wat bij kan dragen aan de motivatie bij melkveehouders voor levensduurverlenging.

Het vertrouwen in de erfbetreders is niet altijd groot, zo bleek ook uit de pilot Geef-ze-de-vijf. Erfbetreders zouden te weinig kennis hebben van de verschillende aspecten rond levensduur en vanwege de commerciële belangen niet altijd onafhankelijk adviseren. Kortom, het ontbrak volgens Valacon wat dat betreft vaak aan vertrouwen.

Levensduurverlenging wint aan actualiteit, mede vanwege de toenemende kritische houding binnen de samenleving en de economische en milieuvoordelen. Het doel van het project is de relatie en het vertrouwen tussen de erfbetreders en de melkveehouders te versterken om daarmee de levensduurverlenging te stimuleren. Om de erfbetreders  te ondersteunen bij hun werk als het gaat om levensduurverlenging, is deling van kennis en ervaring een belangrijk thema binnen het project.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?