Vorig jaar maart las u in V-Focus over een Vlaams onderzoek naar de impact van feces van honden in vier natuurgebieden rond Gent. De uitwerpselen van honden zorgden daar voor een depositie van 11 kg stikstof per hectare, terwijl de Vlamingen uitgaan van een gemiddelde depositie van 22 kg stikstof waarin deze ontlasting dus nooit…
Op piekplekken zou de depositie van honden tot 175 kg stikstof oplopen, meer dan de aanwendingsnorm. Evenmin wordt stikstofdepositie van vliegverkeer boven 900 meter meegenomen. Wetenschappers van TU Delft hebben gemodelleerd wat de bijdrage van emissies in het hoge luchtruim is op de depositie in Natura 2000-gebieden: 0,074 kg per hectare. Het probleem is vooral dat dit getal vijf keer hoger is dan wat tot nu wordt meegenomen in modelleringen.
Volgens brancheorganisatie Dibevo steeg het aantal honden in Nederland van 1,5 naar 1,9 miljoen door corona. Puppyplaats schreef vorig jaar dat Nederland 2,2 miljoen honden telt en 3,7 miljoen katten. Media benadrukken dat er geen sluitende databases zijn en dat we in principe geen idee hebben van hoeveel honden en katten ons land telt.
Tjeerd de Groot probeerde in het Plattelandsdebat duidelijk te maken dat we niet alleen de veestapel moeten halveren. Nee, onze honden en katten moeten er ook aan geloven. Tjeerd de Groot en zijn D66 zijn knettergek geworden, reageerde PVV’er Alexander Knops.
De Groot heeft absoluut een punt. Ten eerste omdat hij verder kijkt dan de veehouderij. Naast de industrie en veehouderij vindt De Groot dat ook huishoudens moeten bijdragen. Goed dat De Groot ook de normale burger een suggestie aan de hand doet. Een bijdrage leveren aan natuur- en klimaatproblemen kent namelijk minder leuke kanten. Daar weet de veehouderij alles al van.
Ten tweede heeft De Groot een punt omdat het knettergek is om in te grijpen in de efficiënte Nederlandse veestapel, die in voedsel voorziet op mondiale schaal, zodat we met elkaar een krappe zes miljoen honden en katten kunnen hebben.