Column | Premium

‘Waarschuwing van Klaver niet vergeten’

Ik vind Johan Remkes sympathiek, iemand waarvan ik zonder meer denk dat hij de lasten van een moeilijke taak, die onder een publiek vergrootglas ligt, kan dragen. Hij doet wat hij moet doen: goed besturen, los van wat iedereen daarvan vindt, de klus klaren. Dat benijd ik. Het lijkt wel of hij al jaren wist…

Ik vind Jesse Klaver ook sympathiek, geen man waar je snel een hekel aan krijgt. Ik heb sympathie voor zijn manier van politiek bedrijven. Geen gewijs, geen onnodige ballast aanhalen, geen oude koeien uit de sloot halen en geen welles-nietes. Gewoon zeggen wat je wil. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd, zei hij tegen De Telegraaf die vroeg naar zijn uitspraken over het Remkes-rapport achter de schermen, maar niet heus. Niks terugnemen, dat vind ik krachtig. “Snel erdoorheen jassen, voor ze het echt lezen”, zei hij. Allesbehalve chic, maar oprecht.

De hoeveelheid lof die Remkes oogst, ondanks de uitlating van Klaver, verbaast me. Het is kennelijk de toon die de muziek maakt. Die uitspraken van Klaver lijken snel te worden vergeten. Feit blijft toch ook dat Minister Van der Wal Remkes’ plan wilde gaan uitvoeren, vooral tact ontbrak haar. Ik schreef hier eerder te menen dat Van der Wal niet uit hout was gesneden waarmee hoog ingezet wordt aan de onderhandeltafel om op een gewenst niveau uit te komen. Dat neem ik terug. Niet zozeer omdat ze terugkrabbelt vanwege kritiek en de protesten, maar omdat ze volledig op Remkes blijkt te steunen. Als Remkes iets zegt, dan kan het plan toch worden aangepast. Gebrek aan kennis en inzicht dus en toch het spel hoog spelen, dat vind ik minder sympathiek. Nadat er een vorm van rust was wedergekeerd na de presentatie van Remkes, haalde ze waarschijnlijk opgelucht adem, omdat iedereen dat deed. Remkes heeft haar op miraculeuze wijze veel wind uit de zeilen genomen. Of ze ook achter de bühne Remkes’ hand vasthoudt, zullen we zien. Laten we de waarschuwing van Jesse Klaver niet vergeten. Het is immers al gebleken dat Remkes te optimistisch was met zijn 500 tot 600 piekbelasters. En niet een beetje te optimistisch.

Je hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Het aantal premium artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?