Achtergrond

Geen afroming fosfaatrechten bij inbreng in bv

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 28 februari 2023 uitspraak gedaan in een beroepszaak die Flynth had aangespannen over de afroming van fosfaatrechten, bij overdracht van een onderneming aan een bv. Het beroep is gegrond verklaard. Wat de uitspraak betekent voor andere ondernemers, legt het adviseurkantoor uit.

Voor het houden van koeien heeft een melkveehouder fosfaatrechten nodig, zo’n 40 per melkkoe. De prijs van fosfaatrechten ligt tegenwoordig rond de 135 euro per stuk. Bij de (tijdelijke) overdracht van fosfaatrechten geldt bijna altijd een afroming van 10 procent. Er bestaat een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld bij overdracht binnen de familie (eerste, tweede of derde graad).

Een melkveehouder brengt zijn bedrijf in, in een bv. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is van mening dat hier wél sprake moet zijn van afroming, omdat de bv een ander KVK-nummer heeft en er daardoor sprake is van een ander bedrijf. Er vindt een afroming van 55 fosfaatrechten plaats. Flynth is daartegen in beroep gegaan omdat in de wet staat dat er alleen afroming plaatsvindt als de fosfaatrechten overgaan naar een ander bedrijf. Een bedrijf is een complex van gebouwen en grond.

De stelling van Flynth: bij overdracht van het bedrijf aan een bv gaan de fosfaatrechten niet naar een ander bedrijf en zou er dus geen afroming plaats moeten vinden. Dit in tegenstelling tot het inbrengen van losse fosfaatrechten, waarbij dit wel het geval is. RVO maakt hierin geen onderscheid, zolang er een registratie is op naam (en KVK-nummer) van een rechtspersoon. De rechter geeft nu aan dat dat niet klopt.

De casus betrof de wijziging van de rechtsvorm van het bedrijf: van vof naar bv, met dezelfde personen als bestuurder. Als een rechtspersoon het beheer overneemt van de gebouwen en bijbehorende grond van een melkveebedrijf dan kunnen alle op dat bedrijf rustende fosfaatrechten mee overgaan, zonder afroming. Dat betekent een succes voor de ondernemer, die nu 55 fosfaatrechten terugkrijgt met een waarde van ruim 7.000 euro. Daarnaast heeft de ondernemer ook recht op een schadevergoeding. Het is ook goed nieuws voor elke veehouder die ook de bv in wil. En mogelijk ook voor overnemende en overdragende partijen die geen naaste familie zijn.

Bron: Flynth

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Achtergrond
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?