Algemeen

Topjaar ‘dreigt’ voor 220 melkveehouders

Steeds meer melkveehouders in Nederland en België ontdekken de voordelen van georganiseerd de melktermijnmarkt opgaan. Het collectief vastzetten van de prijs voor een deel van de melk leverde hen afgelopen jaar 1,68 cent per kilo melk extra op. Dit jaar kan het zelfs een plus van 5 of 6 cent op de melkprijs worden.

Door Jelle Feenstra

De Milk Trading Company (MTC), de coöperatie die namens veehouders in België en Nederland melkprijsrisico’s afdekt op de termijnmarkt, sloot voor 2020 voor in totaal 77 miljoen kilo melk aan contracten af. Dat is een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar. Van deze plas melk is 95 procent tot december 2020 al vastgezet op maandprijzen van tussen de 37 en 38,5 cent per kilo melk, op jaarbasis gemiddeld zo’n 38 cent. Daarmee lijken de 220 melkveehouders die meedoen – 141 uit Vlaanderen en 79 uit Nederland – een zeer goede move te hebben gemaakt. Immers, de melkprijzen gaan als gevolg van de coronacrisis op dit moment stevig onderuit. Terwijl de verwachting in januari, toen MTC de meeste melk al vastzette op prijs, nog was dat de melkprijzen zouden stijgen dit jaar.

“Ik ben bang dat MTC dit jaar veel winst gaat maken”, zegt adviseur Niek Groot Wassink van initiatiefnemer DLV Advies. Hij is tevens bestuurslid van MTC. De contradictie ‘bang om winst te maken’ verduidelijkt hij graag. “Het is mooi dat melkveehouders een deel van hun melkprijs hebben kunnen vastzetten op een jaarniveau van 38 cent. Het lijkt er namelijk op dat de fysieke melkprijs dat dit jaar waarschijnlijk bijlange na niet haalt. Maar laat duidelijk zijn dat wij voor de hele sector liever een hoge fysieke melkprijs hebben, met een vastgezette prijs die net een tikkeltje hoger ligt. Dat is beter voor de totale sector. En het levert de MTC-deelnemers uiteindelijk ook veel meer op, omdat ze maar een deel van de melk voor die prijs hebben vastgezet.”

Lees het volledige verhaal over de Milk Trading Company in Nederland en België in de nieuwste uitgave van vakblad V-focus.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?