Algemeen

Landbouw Collectief praat niet meer met minister Schouten

Het Landbouw Collectief laat vandaag weten dat ze al haar activiteiten met betrekking tot de aanpak van de stikstofproblematiek staakt. Het Collectief is zeer ontevreden over de medewerking van minister Schouten en roept de politiek op om de minister alsnog tot een akkoord met het Landbouw Collectief te bewegen.

Al op 20 november 2019 kwam het Landbouw Collectief met een plan om de stikstofuitstoot aanzienlijk te verminderen. Maar de spoedwet aanpak stikstof liet zien dat het kabinet een andere weg in sloeg. Ook is (tegen het advies van het Landbouw Collectief in) de regeling voor opkoop van boerenbedrijven aangekondigd. Overleg over de maatregelen die vanuit de sector zijn voorgesteld, zoals eiwitarm voer, meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water, leidde tot niets. Geen van deze maatregelen is klaar om op een verantwoorde wijze te worden ingevoerd in de praktijk. Aalt Dijkhuizen, voorzitter Landbouw Collectief: “De minister kan nog steeds de reductie van stikstof met de boeren en de rest van de keten doen, maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren.”

Gereduceerde stikstof telt niet mee

In december werd de landbouw een besparing van 1kTon stikstof opgelegd. Deze eis is inmiddels al gehaald door het houden van minder dieren en minder eiwit in het veevoer. De besparing wordt echter door het ministerie niet erkend. Ook de saneringsregeling varkenshouderij waarbij 10 procent van de varkenshouders hun bedrijf hebben beëindigd telt niet mee.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?