Amazon

De Amerikaanse ondernemer Jeff Bezos richtte in 1994 Amazon op, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste online winkelplatform ter wereld. Ondanks de enorme groei van het bedrijf is er kritiek. Want Amazon zorgt ervoor dat er heel wat pakketjes overzee worden versleept op ruwe stookolie. Bovendien doet Bezos zaken met gas- en oliemaatschappijen.

En volgens een kritisch bericht van Amazon-medewerkers steekt hij geld in denktanks die klimaatverandering ontkennen. Bezos is niet doof gebleken voor die kritiek. Zo heeft hij inmiddels geld gestoken in daklozenhulp. En onlangs maakte hij bekend dat hij 10 miljard dollar steekt in het Bezos Earth Fund. Om de verwoestende klimaatverandering een halt toe te roepen, moeten grote en kleine bedrijven, landen en naties, wereldwijde organisaties, maar ook individuen de handen ineenslaan, schrijft Bezos op Instagram. Goede initiatieven worden beloond met een bijdrage uit zijn fonds.

In de nieuwste V-focus leest u onder meer over het recente ammoniakonderzoek. De juiste metingen en maatregelen leveren veel klimaatwinst op, zo blijkt. Toch denk ik niet dat dergelijke initiatieven kans maken op financiering uit het Bezos-fonds. Dat hij ngo’s en activisten direct aanspreekt bij het bekendmaken van zijn fonds, vind ik beangstigend. Na jaren van kritiek voelde Bezos aan dat dit het moment was om het tij te keren. Financiële steun aan ngo’s en activisten valt bij het grote publiek nu eenmaal meer in de smaak dan een ammoniakonderzoek. Het levert hem in het sociaal-economische klimaat waarschijnlijk meer op, dan een onderzoek naar effectieve maatregelen. Zo werkt de succesvolste ondernemer ter wereld totstandkoming van effectieve klimaatmaatregelen tegen. Er is nog een lange weg te gaan.

Delen via:
Meer over: Column

Reacties zijn gesloten.