De ammoniakemissie uit mest is primair afhankelijk is van de pH en de temperatuur van de mest. De zoutbelasting heeft er echter ook invloed op. Een indicator voor zoutbelasting is elektrische geleidbaarheid, afgekort EC. De elektrische geleidbaarheid heeft invloed op het chemisch evenwicht tussen ammonium (NH₄⁺) en ammoniak (NH₃). Met de parameter EC kunnen emissies…
In zure mest wordt ammonium (NH₄⁺) groot deels niet omgezet in ammoniak (NH₃). Bij een hogere pH komt meer NH₃ vrij wat als gas ontsnapt. De temperatuur versterkt dit effect. Hogere temperaturen verlagen de oplosbaarheid van NH₃ in water en versnellen de reactiesnelheid, waardoor de uitstoot toeneemt.
De vergeten factor: elektrische geleidbaarheid
Naast pH en temperatuur speelt ook de zogenoemde ionsterkte een rol. Deze beïnvloedt de zogenoemde activiteitscoëfficiënt van ionen zoals H⁺. De ionsterkte wordt vaak gemeten als elektrische geleidbaarheid (EC) in mS/cm. In oplossingen met hoge elektrische geleidbaarheid is de activiteit van H⁺ lager. Hierdoor verschuift het chemisch evenwicht richting meer gasvormige ammoniak. In een rekenvoorbeeld op stikstofinfo.net, laat het platform zien hoe de ammoniakfractie met 60 procent onderschat wordt door de indicator EC niet mee te nemen. Een EC van 10 mS/cm of hoger heeft een niet verwaarloosbare invloed op de ammoniakfractie. Vooral de urinefractie en bijvoorbeeld geconcentreerde varkensmest en ook digestaat kunnen een hoge EC hebben. Ook de formule is te vinden op www.stikstofinfo.net.
Bron: stikstofinfo.net