Column

‘Ontwikkeling’

Mensen in landen die zich ontwikkelen consumeren in totaal aanzienlijk minder dan mensen in ontwikkelde landen. Logisch, ze hebben meer te besteden. Mensen in ontwikkelde landen onttrekken weer veel minder biomassa, dan mensen in ontwikkelende landen.

In ontwikkelende- en ook in de minst ontwikkelde landen- is procentueel gezien veel minder van de waardevolle natuur beschermd. De luchtvervuiling is het hoogst in landen die het minst ontwikkeld zijn. In die landen is het kunstmestgebruik zeer laag. Ontwikkelde landbouw en luchtvervuiling zijn daar in ieder geval niet aan elkaar te liëren.
Bekijk de infographic op pagina 35 eens. De grafieken komen uit het Ipbes-rapport dat tracht te schetsen hoe de wereldwijde biodiversiteit ervoor staat. De verdeling tussen ontwikkelde, minst ontwikkelde en ontwikkelende landen is gemaakt volgens NAVO-maatstaven.

Uit de trends in de grafieken kan worden afgeleid dat ontwikkeling ten koste gaat van het klimaat en de natuur. Exporteren van grondstoffen, brandstoffen, de landbouw en visserij uitbreiden, weinig regels en lage kosten: zo ontwikkel je een economie in een land.
Dat is hier, in West-Europa, niet anders gegaan. Hier is meer dan een eeuw volop ‘geplunderd’ en op sommige plekken gebeurt dat nog steeds. Wel zijn we hier naarstig ons best aan het doen het tij te keren. Aan de grafieken is te zien dat het vruchten afwerpt. Daar heeft de landbouw een mooi stuk aan bijgedragen, maar dat is klaarblijkelijk niet genoeg. Het zal ook nooit genoeg zijn, zolang elders wordt ‘doorgeplunderd’, zodat economieën snel opgebouwd kunnen worden.

Of en wanneer het tij keert in de ontwikkelende en vooral de minder ontwikkelde landen, is mijn inziens een heel groot vraagstuk. Strenger wordende klimaatregelgeving, dat houdt nog lang niet op.

Wilbert Beerling

Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?