Column

‘Kennisgebrek’

30.000 jaar geleden waren er 5 miljoen mensen op de wereld, tegen 8 miljard nu. De groei van de menselijke populatie was en is, logischerwijs, exponentieel, maar zou zijn piek over 30 jaar bereiken. Krimp verloopt ook exponentieel en lijkt me wel aannemelijk, omdat toekomstige generaties keihard moeten werken tegen de vergrijzing.

Er zal minder geld en tijd zijn voor volgende generaties. Niemand weet de oplossing voor het klimaatprobleem, iedere suggestie wordt met tegenargumenten van tafel geveegd. De oorzaak is een geheim van het universum alsook de langetermijngevolgen. In de laatste 1.000 jaar veranderde het klimaat hevig, ook voor we auto’s, elektriciteit en intensieve landbouw hadden. Ook daarvan zijn de oorzaken niet bekend. De aarde zou twee miljard jaar oud zijn, de mensheid 200.000 jaar en pas 2020 jaar geleden vonden we het handig de tel te gaan bijhouden. De industrialisatie is iets van de laatste 200 jaar en een microstipje op de tijdlijn. Dat we niet weten hoe groot onze invloed op ‘het systeem’ is moeten we voorlopig accepteren. Er zijn zoveel theorieën en meningen, veel spreekt elkaar tegen. Een mening vormen is haast onmogelijk. Het gebrek aan kennis zal ons blijven verplichten maatregelen te nemen om onze voetafdruk te minimaliseren en de discussie gaande houden. Dat eerste vind ik als particulier niet erg, dat komt doordat veel op het bord komt van onder meer ondernemers in de landbouw, en op dit moment ook in de bouw. Wie klaagt over 100 kilometer per uur rijden, zou zich diep schamen als hij of zij beter wist.

Meer over:
Column
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?