Adviseurs | Algemeen | Onderzoek en Beleid

Kruidenrijk gras niet alleen voor weidevogels

Kruidenrijk grasland staat volop in de belangstelling. Voor een goed weidevogelbeheer zijn deze percelen met een grote soortenrijkdom en een uitgestelde maaidatum van cruciaal belang, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

De kruidenrijke percelen bieden bescherming aan de weidevogels en herbergen veel insecten waarvan gruttokuikens en andere vogels profiteren. Bovendien biedt een bloeiende weide veel biodiversiteit en zijn verschillende kruidensoorten goed voor de gezondheid voor het vee. Kruiden zijn een belangrijke leverancier van mineralen. Zo is Cichorei rijk aan natrium, zink, koper, selenium en zwavel. Smalle weegbree levert veel zink en duizenblad is een bron van kalium en koper.

In V-focus (vanaf 21 juli) veel aandacht voor kruiden in de wei en de soorten met gunstige eigenschappen voor het vee.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?