Adviseurs

Focus op familie bij bedrijfsopvolging

Een specialist inschakelen voor ondersteuning van de familie bij bedrijfsopvolging doen boerenbedrijven niet vaak. Maar volgens de zussen Liane en Carola de Ruijter, die samen het bedrijf ‘Succesvolle opvolging’ runnen, kan een specialist ervoor zorgen dat de familiebanden goed blijven en de overdracht voor alle betrokkenen tevredenstellend verloopt.
Bij bedrijfsoverdracht zal de overdrager moeten loslaten en ruimte moeten geven aan de opvolger. De opvolger zal die ruimte moeten nemen, het roer moeten pakken. Liane en Carola merken vaak dat beiden hun nieuwe rol niet oppakken. “De opvolger en overdrager wachten op elkaar, staan beiden niet op, en praten te weinig met elkaar en de andere familieleden over de bedrijfsovername. Er heerst een taboe op het ter tafel brengen van het onderwerp. Daardoor kan de opvolging in een impasse raken en het plezier in het werk verdwijnen.”
Liane en Carola de Ruijter vinden dat erf­betreders oog moeten hebben voor wat er speelt bij een bedrijfopvolging. Voor een familiebedrijf zou een jaarlijks gesprek over wat er speelt en leeft binnen de familie logisch zijn. Net als dat er periodiek gesprekken plaatsvinden met de accountant en de bankadviseur.
Lees het artikel ‘Focus op familie bij bedrijfsoverdracht’ met daarin adviezen en tips voor bedrijfsadviseurs, in V-focus december 2016.

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Meer over:
Adviseurs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?