Adviseurs | Mens en mening

Schade door renteswaps niet zomaar vergoed

0216_Renteswap_shutterstock_82427650Banken verkochten in de afgelopen tien jaar renteswaps aan duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, onder wie veehouders. Een aantal veehouders (en mkb’ers) is door renteswaps in financiële problemen gekomen. Sommigen proberen nu met rechtszaken geld terug te krijgen. Ook is er vanuit de AFM en de minister van Financiën een traject gestart voor compensatie voor de mkb’ers die schade hebben geleden door de renteswaps.
De Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (vab) organiseerde onlangs een FLASH!-bijeenkomst ‘Derivaten/renteswaps in de rechtspraak’. Advocaat Marianne Adema hield hier een presentatie, daarna was er een vragenronde en werd gediscussieerd aan de hand van stellingen, zoals ‘Een product dat we niet begrijpen, moeten we niet adviseren.”
Volgens Adema zijn er inmiddels zo’n 50 rechtszaken geweest. Maar het hangt van de casus af, welke kant het opgaat. Zij kent uitspraken waarin de rechter oordeelt dat de bank zich niet gehouden heeft aan zijn bijzondere zorgplicht of dat het gaat om een complex financieel instrument of een mismatch. In die gevallen kan de ondernemer een schadevergoeding krijgen. Maar lang niet altijd krijgen ondernemers het gelijk aan hun kant. Soms vindt de rechter de bijzondere zorgplicht die banken hebben niet van toepassing. Of is er sprake van een verjaring: de ondernemer heeft te laat geklaagd. Er zijn nog geen uitspraken van de Hoge raad.
Het artikel ‘Schade door renteswaps niet zomaar vergoed’ van de hand van Henk ten Have leest u in V-focus april 2016. Nog geen abonnement? Tijdelijk 35% korting op een jaarabonnement >>

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?