Algemeen | Mens en mening

Duitse dierenarts snapt niets van NL-varkenshouderij

GerritBronsvoortHet is Gerrit Bronsvoort, dierenarts en varkenshouder in Oost-Duitsland, al jaren een doorn in het oog. “Ik snap er helemaal niets van dat Nederlandse dierenartsen en varkenshouders de oplossing van diergezondheidsvraagstukken blijven zoeken in poeders en pillen. Terwijl de oplossing ligt in ziektevrije varkens.”
Bronsvoort is dierenarts en varkenshouder. In Oost-Duitsland, nabij de Poolse grens, houdt hij 1.600 zeugen en 5.000 vleesvarkens die vrij zijn van de ziekten PRRS, mycoplasma, App. en brachyspira. Het is Bronsvoort een doorn in het oog dat het Nederland almaar niet lukt om van de ziekten af te komen. “Nederland is een handelsland waar lage kosten en technische oplossingen de boventoon voeren”, meent hij. Ook de vakpers heeft een kwalijke rol gespeeld in de opschaling naar SPF (specific pathogen free). “De vakpers bleef er maar op hameren dat SPF-dieren geen weerstand hebben en omvallen zodra zij geïnfecteerd raken. Dit is volstrekt foute informatie, het omgekeerde is juist het geval.”

Belang gezonde varkens voor NL heel groot

Het belang van gezonde varkens is voor Nederland groter dan voor de rest van de wereld. Enerzijds vanwege de exportpositie en anderzijds heeft Nederland het anti­bioticumgebruik in de varkenshouderij gehalveerd, maar is het niet van de ziekten af. Als alternatief wordt nu gekozen voor enten. Maar waarom de oplossing zoeken in enten als je ook varkens kunt houden die vrij zijn van PRRS? “PRRS is de aids onder de varkens. Dit virus legt het immuunsysteem lam en jaagt andere ziekten aan. En het is maar de vraag hoe lang enten nog helpt, het PRRS-virus muteert namelijk gemakkelijk.” In Duitsland hoeven vermeerderaars niet meer aan te komen met biggen die niet vrij zijn van PRRS en ook in opkomende varkenslanden zoals Rusland is de norm SPF. Wat Nederland zou moeten doen? “Ik snap er niets van dat Nederlanders accepteren dat er ziekten in hun varkens zitten. Want je kunt ook gewoon voor varkens kiezen zonder ziekten.”
Lees het interview met diernarts en varkenshouder Gerrit Bronsvoort in V-focus, oktober 2013.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?