Algemeen

Nitraat voeren effectief tegen methaanemissie

DSC_1495Nitraat is niet alleen een waardevolle kunstmest, maar kan ook als voeradditief gebruikt worden om de methaanemissie uit de pens van koeien te verminderen. Knowledge transfer Centre De Marke heeft in een pilotexperiment onderzocht of het voeren van nitraat past in het management van het melkveebedrijf en of er risico’s zijn voor de diergezondheid.
Natuurlijk kan niet zomaar kunstmest aan het rantsoen worden toegevoegd. Daarvoor zijn de risico’s op ongewenste andere stoffen te groot. Een Noors kunstmestbedrijf heeft inmiddels een speciale diervoederlijn opgezet, waar het additief wordt geproduceerd. Het product is nog niet officieel op de markt. De Marke kreeg toestemming om het alvast te testen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat voor de reductie van circa tien procent methaanemissie uit de pens, ongeveer 200 gram nitraat per dier per dag nodig is. Het voeren van teveel nitraat, kan leiden tot problemen met de zuurstofbindende capaciteit van het bloed. Uit het onderzoek op De Marke bleek dat het prima mogelijk was om nitraat te voeren. Een uitdaging is nog om met nitraat wel de methaanemissie te verlagen, maar toch een goede BEX/BEA te realiseren. Nitraat voeren mag immers niet leiden tot extra mestafvoer.
Lees het onderzoeksartikel in V-focus, augustus 2013

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?