Algemeen

MPA-affaire 2002: wat niet openbaar mocht worden

MPADe MPA-crisis uit 2002 is nog niet afgesloten. Het anticonceptiemiddel MPA kwam in het veevoer terecht en veroorzaakte veel schade in vooral de varkenshouderij en de voersector. Laatstgenoemde moest voor tientallen miljoenen euro’s aan voer terug halen en vernietigen. Bij het bedrijf Bioland (België) was per ongeluk een partij farmaceutisch afval, afkomstig uit Ierland, opgemengd met suikerwater voor de diervoersector. De voercontroles faalden.
Aan verschillende rechtszaken omtrent de MPA, lijkt geen einde te komen. Het verhaal is moeilijk sluitend te krijgen. Volgens de Nederlandse autoriteiten betrof het een ongeluk, maar stukken die later beschikbaar kwamen vanuit Ierland en België (jaren 2008 – 2012), wijzen meer op een structurele handel die enige jaren voortduurde, en waarbij ook enkele Nederlandse individuen betrokken waren. Doordat Nederland vasthield aan een incident, bleven verschillende bedenkelijke ‘zaakjes’ buiten beeld. Met de nieuwe informatie, worden de handelsstromen van destijds opnieuw in kaart gebracht.
Het onderzoeksverslag vindt u in V-focus, augustus 2013.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?