Bloed vertelt over persoonlijkheid varken

DSC_1026Wageningen University en Wageningen UR Livestock Research zijn op zoek naar voorspeller(s) van staartbijten. Het meten van bloedwaardes en deze waardes relateren aan het gedrag van het varken, lijkt daarvoor kansen te bieden.

Zowel mensen als dieren kunnen heel verschillend reageren bij momenten van spanning. De één lijkt kalm en onderzoekt de zaak eens goed, terwijl de ander volledig in paniek raakt. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat er een verband is tussen de directe reacties van varkens in stressvolle situaties, én staartbijten, denken de Wageningse onderzoekers.

In een recent Scandinavisch onderzoek lijkt er een verband te zijn tussen het gedrag van varkens die in een nieuwe omgeving (een testruimte) zijn geplaatst en de neiging tot staartbijten. Staartbijters lijken minder angstig dan hun slachtoffers.

Het artikel ‘Bloed vertelt over persoonlijkheid varken ‘ beschrijft de samenhang tussen bloedwaardes en staartbijten. Publicatie in V-focus, augustus 2013.

Delen via:
Meer over: Algemeen

Reacties zijn gesloten.