Algemeen

Schade door mycotoxinen onderschat

“Mycotoxinen zijn een onderschat probleem. Dat ik mycotoxinen aanvankelijk bagatelliseerde komt omdat ik er toen te weinig vanaf wist”. Dat zegt Piet van der Aar, directeur Research van Schothorst Feed Research op de themadag Actualiteiten in de  diervoeding.
Volgens Van der Aar bevat 22 tot 90 procent van de mengvoeders twee of meer mycotoxines. Hij baseert deze percentages op verschillende onderzoeken. Van der Aar pleit ervoor om voor diervoeders een ruimere veiligheidsmarge aan te houden dan tot nu toe gebruikelijk is. “Ik zou op 70 procent van de afkeurgrens gaan zitten”, adviseert hij de mengvoerindustrie. Volgens Van der Aar wordt  teveel naar de afzonderlijke mycotoxines gekeken. “Maar verschillende soorten mycotoxines samen in het voer, kunnen elkaars werking versterken.”
Mycotoxines zijn giftige stoffen, gemaakt door schimmels die vaak al op het veld in het gewas aanwezig zijn.

Voedselveiligheid en diergezondheid

Voor de voedselveiligheid vormen mycotoxines vrijwel geen risico. De veiligheidsmarges zijn hoog, de controles goed en veruit de meeste mycotoxines worden nauwelijks uitgescheiden in dierlijke producten als melk, vlees en de eieren. Voor het dier zelf kunnen ze daarentegen wel kwaad. Langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden kan leiden tot een verminderde weerstand waardoor infecties meer impact hebben. Ook kunnen ze de groei verminderen en nadelig zijn voor de vruchtbaarheid.
De huidige mycotoxinebinders werken slechts tegen een of enkele soorten mycotoxines. Dat is een beperking, vindt Van der Aar. Momenteel wordt gewerkt aan nieuwe producten op basis van enzymen, die mycotoxines ontgiften. Van der Aar is zeer lovend over de eerste resultaten van die nieuwe producten, die binnenkort op de markt komen.
Lees het volledige artikel in de aankomende V-focus (verschijnt 20 juli).

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?