Algemeen

Kleine kern domineert anti-veelobby

vfOrganisaties als de Partij voor de Dieren, Wakker Dier en Varkens in Nood krijgen het voor elkaar om met beperkte menskracht en middelen, veel druk uit te oefenen op de veehouderij. Al met al zijn er behoorlijk wat pressiegroepen actief, waarbij de Dierenbescherming een relatief ‘milde’ aanpak heeft, en actieclubs als ‘Ongehoord’ niet schuwen om strafbare vergrijpen te plegen, zoals inbraak in stallen.
Het aantal landelijke pressiegroepen dat voortdurend kritiek uit op de veehouderij, is met 16 stuks relatief groot. Deze pressiegroepen claimen samen een aanhang te hebben van twee miljoen Nederlanders.  Wanneer de aanhangers van alle afzonderlijke organisaties worden opgeteld, blijkt dit ruimschoots overdreven. Het blijkt te gaan om ‘slechts’ een half miljoen aanhanger. Verder blijken veel groepen, met name de fanatiekere, via voor- of achterdeuren met elkaar verweven en een kleine kern van activisten heeft bij meerdere organisaties de touwtjes in handen.
De omvang, verwevenheid en invloed van de anti-veehouderijlobby wordt in kaart gebracht in V-focus, augustus 2013.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?