Onderzoeksorganisatie Schothorst Feed Research heeft een nieuw onderzoek aangekondigd naar circulaire voeding voor pluimvee en insecten. Het doel is een beter begrip van voer van circulaire ingrediënten op vleeskuikens en larven, en van het voeren van larven aan vleeskuikens
In de toekomst zal veevoer waarschijnlijk meer gewasresten, bijproducten en voedselafval bevatten, omdat een circulaire aanpak beter is voor het milieu. In dit voer zit minder zetmeel en meer vezels, ruw eiwit, vet en fytaat. Circulaire ingrediënten kunnen voor dieren moeilijker te verteren zijn.
Insecten bevatten veel eiwitten, lipiden, vitaminen en mineralen en zijn rijk aan bioactieve stoffen. Dit kan de gezondheid van dieren ondersteunen en de weerstand tegen ziekten verhogen. Mogelijk kan de kloof in circulaire systemen gedicht worden door insecten eiwitbronnen van lage kwaliteit om te laten zetten in voedingsmiddelen.
Het onderzoek bestaat uit drie werkpakketten. In werkpakket 1 wordt gekeken naar het effect van circulaire ingrediënten op de prestaties van vleeskuikens. Het gaat daarbij om de (darm)gezondheid, microbioom en welzijn, gedrag, levenscyclusanalyse, maar ook het financiële aspect voor de pluimveehouder.
Werkpakket 2 onderzoekt de effecten van circulaire voederingrediënten voor insectenlarven op de ontwikkeling, samenstelling en het microbioom van larven. In werkpakket 3 worden dezelfde aspecten geanalyseerd als in werkpakket 1, maar ditmaal wordt gekeken naar het effect van het voeren van levende larven aan vleeskuikens op de prestatie van de kuikens.
Naast Schothorst Feed Research zijn ook Aeres Hogeschool Dronten, Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek is een publiek private samenwerking (PPS) en wordt voor de helft gefinancierd door de overheid. Tot juli 2024 kunnen geïnteresseerden zich aanmelden als partner voor het onderzoek. Het project duurt maximaal vier jaar.
Bron: Schothorst Feed Research