Onderzoek en Beleid

Europese Commissie versoepelt regels NGT’s; Nederlanders willen juist meer regulatie

De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft op 24 januari heeft akkoord gegeven aan een wetsvoorstel voor nieuwe genomische technieken (NGT’s). Het Rathenau Instituut heeft in 2023 een focusgroepenonderzoek gedaan waaruit blijkt dat Nederlandse burgers juist het liefst willen dat nieuwe gentechnieken streng gereguleerd blijven. Dat meldt het instituut in een persbericht.

Het wetsvoorstel dat is aangenomen versoepelt de regels voor het op de markt brengen van genetisch gemodificeerde gewassen in Europa. De technieken in kwestie zijn ontwikkeld nadat de Europese Commissie begin deze eeuw strenge regels vaststelde voor genetisch gemodificeerde organismen (ggo). Deze technieken, zoals CRISPR-Cas, zijn sneller, eenvoudiger en goedkoper toe te passen dan de oude technieken.

Twijfel bij Nederlanders

Nederlanders die meegedaan hebben aan het onderzoek van het Rathenau Instituut twijfelen over de veiligheid van de producten en willen op product etiketten kunnen lezen of de nieuwe genomische technieken gebruikt zijn. De deelnemers geven toe dat de nieuwe technieken voor gewassen kunnen werken tegen ziektes en tegen gevolgen van klimaatverandering bestand zijn, maar hebben weinig vertrouwen dat ze voor het oplossen van maatschappelijke problemen gebruikt zullen worden. Zij denken dat bedrijfsbelangen veelal voorop zullen staan.

Hiermee staat de mening van de Nederlanders tegenover dat van de Europese Commissie, het wetsvoorstel dat is aangenomen en van het standpunt van de Nederlandse regering op dit onderwerp. 

“Bij versoepeling van de regels zie ik een risico dat commerciële belangen de huidige intensieve landbouw in stand houden en de doelen van de Green Deal in gevaar komen”, zegt onderzoeker Michelle Habets van het Rathenau Instituut in het persbericht.

Bron: Rathenau Instituut

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?