Mens en mening

‘Met goede voeding maak je goede drijfmest’

Voer en melk produceren zonder inputs die de bodem buitenspel zetten en uiteindelijk allerhande problematische emissies veroorzaken. Dat is waar kringloop- en bodemadviseur Theo Nieuwenhuis voor staat.

“Wij kunnen een monotoon, hoogproductief gewas wel als gezond beschouwen, maar ís dat gewas wel gezond?”, vertelt Nieuwenhuis in de nieuwste uitgave van vakblad V-focus. “Is een grasgewas met veel kalium, nitraat en een hoog NPN-gehalte wel zo gezond en wat doet het met de bodem? Een plant die afhankelijk wordt gemaakt van veel oplosbare mineralen en/of zouten uit kunstmest en drijfmest van slechte kwaliteit staat veel minder exudaten – dat zijn onder meer suikers – af aan de bodem en krijgt daarmee ook minder andere noodzakelijke elementen terug van de bodem. 
Er liggen diverse onderzoeken op tafel die uitwijzen dat het gehalte sporenelementen in gewassen de laatste decennia flink is gedaald. De laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met kruidenrijk grasland, dan zie je dat je zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen ook hoge producties kunt halen. In de analyses van deze kruidenrijke kuilen vind je tot dubbel zoveel mineralen dan in kuilen van traditioneel grasland. De kuilen van kruidenrijk grasland zitten weliswaar laag in zowel eiwit als energie, maar je melkt er wel goed van.”

Benieuwd naar het complete interview? Je leest het in vakblad V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?