Adviseurs

Onafhankelijk voeradvies vooralsnog een niche

Zo’n vijftien jaar geleden kwam onafhankelijk voeradvies, zeker in de melkveehouderij, nog amper voor. Het laatste decennia groeide het en kwam het meer in de picture. Toch is het aantal boeren dat met een onafhankelijk adviseur werkt nog sterk in de minderheid en dat blijft waarschijnlijk ook zo.

Door Sjoerd Hofstee, gepubliceerd in vakblad V-focus.

Teun Sleurink woonde tussen 1989 en 2000 in de Verenigde Staten toen hij daar als onafhankelijk voeradviseur startte met zijn bedrijf Dairy Tuner. “Ik bepaal mijn eigen koers en hoef niet de lijnen te lopen die ‘het management’ voor mij bedacht heeft. Als ik door mijn kennis toe te passen vooruitgang bij mijn klanten kan realiseren, dan doe ik dat nu zonder te wachten op toestemming. Veel zelfonderzoek en vooral doorstuderen vind ik mooi, dat hoort bij het vak. Onafhankelijkheid is vanzelfsprekender in de VS – middels ‘continual education’ door universiteiten, conferenties, publicaties en vakorganisaties wordt de nutritionist breed ondersteund. Als in Nederland een voeradviseur voor zichzelf wil beginnen, waar kan hij dan terecht? Ik hoop de komende jaren in Nederland voor deze groep wat te kunnen opzetten om hen te onderwijzen.”

Het gebrek aan instrumenten en voldoende eigen kennis, los van de mengvoerindustrie, worden gezien als belangrijke oorzaken dat weinig jonge mensen de stap durven te zetten richting onafhankelijke voeradviseur.

Benieuwd naar het complete verhaal? Het is te lezen in de nieuwste uitgave van vakblad V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?