Column

Provoceren van boeren

De sfeer is vijandig, zeggen de dierenactivisten. Vijandig? Waar is dan de vijand? Ik zie die niet. Kijk, die boeren zien er bedreigend uit, zeggen de dierenactivisten. Ik zie verderop een klein groepje mensen met de politie praten. Geen idee of dat boeren zijn. Ik zie niets wat ook maar enigszins bedreigend overkomt. De dierenactivisten zeggen dat zij zich niet welkom voelen in het landelijke gebied, tussen de boerderijen. Ik zie slechts dat de activisten geen strobreed in de weg wordt gelegd door de plaatselijke bevolking bij hun demonstratie tegen de (intensieve) veehouderij en het eten van vlees. Hoezo niet welkom? Alle activisten die ik die middag spreek – dat zijn er heel wat – komen uit de stad en zijn veganist.

Voelde jij je wel veilig tussen die dieren-activisten? Ik zou me daar niet tussen durven begeven. Mijn omgeving vond het geen prettig idee dat ik me tussen de hardcore dierenactivisten zou begeven. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. De dierenactivisten waren veelal in het zwart gekleed, hadden hun hoofd bedekt met soms nog een deel van het gezicht. Er hangt een grimmige sfeer, de activisten staren emotieloos voor zich uit, onderwijl wapperend met griezelige zwarte vlaggen en borden met afkeurende leuzen. De groep lijkt ontsnapt uit een horrorfilm. De boeren-kinderen zouden bij het aanschouwen van deze mensen nog wekenlang nachtmerries hebben.

Ik spreek ze aan, stuk voor stuk. Die middag had ik vele leuke gespreken met de dieren-activisten. De keuze die deze mensen hebben gemaakt voor een veganistische levenswijze en hun grote zorg om dieren dwingt respect af. Maar de wijze waarop deze buitenstaanders de plaatselijke bevolking bejegenen, door in hun gebied te gaan protesteren tegen hun manier van leven, vind ik arrogant en respectloos. Veganisten die zich als gast gedragen, zullen gastvrij worden onthaald. Maar deze veganisten veroorzaken met hun respectloze benadering van de medemens louter vijandigheid. Om zich vervolgens te beklagen over de dreigende sfeer die ontstaat, vingerwijzend naar de plaatselijke bevolking. Ik vind het onaanvaardbaar dat dit soort provocaties tegen bevolkingsgroepen wordt geaccepteerd in ons land.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?