Column

Wolf is levensgevaarlijk

Mijn familie woont op een steenworp afstand van de Duitse grens in een bosrijk stukje Zuidoost-Groningen en vindt de wolf ‘helemaal niet grappig’. Het beest is er al enkele keren gespot. Wat zij niet grappig vinden? Dat de wolf zo dicht bij de boerderijen komt, terwijl die volgens de Nederlandse wolvenkenners uit de buurt van de bewoonde wereld zou blijven.

Ook is de plattelandsbewoners verteld dat de wolf het vooral gemunt zou hebben op wilde dieren. Een schaap zal slechts bij uitzondering het doelwit zijn. Mijn familie had dus niet verwacht dat de acht wolven die een kort uitstapje maakten naar Nederland bij elkaar al een kleine 150 schapen te grazen zouden nemen.

In Nederland is de vraag of de wolf terug moest keren destijds niet gesteld. In sommige andere landen was er wel een overheid die zich afvroeg hoe gevaarlijk de terugkeer van de wolf zou zijn. Niet voor de schapen, maar voor de boer en zijn gezin. Begin deze eeuw vond daarnaar onderzoek plaats door wetenschappers uit vele Europese landen. Nederland deed niet mee. De onderzoekers bestudeerden de gedocumenteerde aan­vallen op de mens in de afgelopen eeuwen.

Volgens de Nederlandse wolvenkenners zijn er in de historie wel eens mensen aangevallen, maar dan had het dier hondsdolheid of het ging om een kind dat schapen hoedde in het veld. Beide situaties komen nu niet meer voor, iedere vrees is misplaatst – het zijn geruststellende woorden. Ik schrik me dan ook te pletter bij het lezen van het onderzoeksrapport. De onderzoekers vonden in Europa duizenden gedocumenteerde aanvallen op de mens, waarvan zo’n 40 procent met dodelijke afloop. Onder de aanvallers veel wolven zonder hondsdolheid en veel kinderen die geen schapen aan het hoeden waren. De reden waarom wolven destijds werden uitgeroeid wordt mij duidelijk. De onderzoekers adviseren de wolf weg te houden­ uit de bewoonde wereld: ‘leer hem niet zijn kostje te halen bij de boer, houd hem bevreesd voor de mens’. Maar wat adviseren de Nederlandse wolvenkenners? ‘Het dier is de vriendelijkheid zelve, bejagen is verboden en de boer moet toestaan dat de wolf af en toe een schaap weggrist.’

Ik vertrouw dan toch liever op de intuïtie van mijn familie. Het gastvrije onthaal van de wolf op ons dichtbevolkte platteland is vragen­ om levensgevaarlijke ongelukken.

In V-focus, oktober 2018, meer aandacht voor de terugkeer van de wolf.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?