Column

Afrikaanse varkenspest komt eraan

De Afrikaanse Varkenspest – ofwel African Swine Fever (ASF) – grijpt wild om zich heen in Oost-Europa en ook in China. De uitbraken van deze infectie zijn niet in de hand te houden. In China verspreidt het virus zich in een rap tempo over inmiddels zes provincies. In Oost-Europa zijn er dit jaar al meer uitbraken gemeld dan in heel 2017. Uitbraken komen voor in Polen, de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, in Oekraïne, Roemenië, Moldavië en sinds kort ook in Bulgarije. Het virus slaat vooral toe bij wilde zwijnen, bij backyard farming (enkele varkens in een achtertuin) en regelmatig worden ook commerciële varkenshouderijbedrijven getroffen. De verspreiding door wilde zwijnen en het gebrek aan een werkend vaccin zorgen ervoor dat bestrijding van de infectieziekte enorm moeilijk is.

Door het wegvallen het IJzeren Gordijn in 1989 is het risico dat infectieziekten zich van Oost- naar West-Europa verspreiden fors toegenomen. Het Afrikaanse Varkenspestvirus kan verspreid worden door wilde zwijnen (enkele kilometers per dag), maar ook via transport van varkens, personen en goederen kan het virus zich snel verplaatsen (> 100 km per uur). Voedermiddelen zoals granen uit Oost-Europa kunnen besmet zijn met het AVP-virus door een onhygiënische verlading of transport. Bijzonder is dat het virus ook verspreid kan worden via vlees of vleesproducten van geïnfecteerde dieren. Hoogstwaarschijnlijk ligt hier de bron van de recente besmetting van wilde zwijnen in België.
Gemiddeld verspreidt het virus zich in Europa met een snelheid van 100-150 km per jaar. Uiterste waakzaamheid is dus geboden. Eén enkele uitbraak in Duitsland, Denemarken of Nederland heeft enorme gevolgen voor de exportpositie van de Nederlandse varkens­houderij.
Ik ben verbijsterd dat er op Europees niveau niet meer maatregelen genomen worden.
De West-Europese landen zouden zich juist enorm moeten inspannen om een infectie met AVP te voorkomen. Denk aan het beperken van migratie van wilde zwijnen, met spoed investeren in de productie van een effectief vaccin, het hanteren van de nuloptie voor wilde zwijnen in Nederland en het verplichten van scherpe hygiënemaatregelen bij het transport van dieren, mensen en goederen.
Het is anders wachten op een uitbraak.

Door: Rick Janssen, varkensarts
De Varkenspraktijk Someren-Oss

 

Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?