Adviseurs | Algemeen | Mens en mening

Vertrouwensloket Dierwelzijn: ‘belangrijke rol erfbetreder’

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren is in 2000 in het leven geroepen om dierverwaarlozing tegen te gaan. Zeventien jaar na dato doet het loket nog steeds dienst als meldpunt voor misstanden, al is de rol van de erfbetreders in de loop van de jaren wel veranderd.

Het aantal meldingen dat in 2016 binnen kwam bij het Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren bedroeg 145. De meeste meldingen betroffen melkveehouders die in de problemen waren gekomen. Momenteel is het aantal meldingen dat binnenkomt vanuit de pluimveesector nog niet aanzienlijk. De fipronilcrisis heeft wel zijn sporen nagelaten, maar de getroffen pluimveehouders zitten nog in de overlevingsfase. Volgens het Vertrouwensloket is de kans groot dat er in de periode na deze fase een toename zal komen in het aantal meldingen als gevolg van deze crisis.

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren werkt tegenwoordig veel meer preventief om de verminderde zorg voor dieren op tijd een halt toe te roepen en veehouders die in de problemen zijn gekomen weer op het juiste spoor te krijgen. Daarin ziet Jeannette van de Ven, voorzitter van de stuurgroep van het Vertrouwensloket, een belangrijke rol weggelegd voor erfbetreders.

Het interview met Jeannette van de Ven is vanaf 24 november te lezen in V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?