Algemeen

Europese Commissie transparanter over derogatiedossier dan Den Haag

Vandaag ontving de redactie van V-focus een aantal stukken uit het zogenaamde derogatiedossier van de Europese Commissie. De redactie had de Commissie op grond van de Euro-WOB (de Europese equivalent van de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur) gevraagd om 26 stukken die betrekking hebben op de lopende derogatieperiode (2014 – 2017) openbaar te maken.

Vorig jaar diende de redactie hetzelfde verzoek in bij het ministerie van Economische Zaken, maar ontving de stukken niet. Inzage in de stukken zou de verhoudingen tussen de Europese Commissie en de Nederlandse autoriteiten kunnen schaden, was het argument. De WOB vereist dat aannemelijk moet worden gemaakt dat de Europese Commissie hier hetzelfde over denkt. Volgens het ministerie was dit het geval. De rechtbank stelde het ministerie afgelopen januari in het gelijk. Uit de opgevraagde stukken zou voldoende blijken dat die ook voor de Europese Commissie vertrouwelijk zijn, aldus de rechtbank.

Europa minder terughoudend bij openbaarheid bestuur

De redactie wilde weten of de Europese Commissie daadwerkelijk vindt, zoals het ministerie van EZ en de Nederlandse rechtbank stellen, dat het derogatiedossier achter slot en grendel moet blijven en niet openbaar gemaakt mag worden. Dat blijkt voor een aantal stukken niet het geval. De Europese Commissie gaf vandaag een aantal stukken vrij, waarvan Nederland eerder besloot dat die niet openbaar gemaakt mochten worden.

De openbaar gemaakte stukken kunt u inzien door te klikken op onderstaand document. In deze stukken uit de Europese Commissie onder andere zijn zorgen richting de Nederlandse autoriteiten over de trage voortgang op het gebied van waterkwaliteit.

 

 

 

 

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?