Column | Plus

LTO-voorzitter Marc Calon iets te ambitieus?

Marc Calon, de nieuwe LTO-voorzitter, is volgens interviews naar eigen zeggen ‘iemand die zaken in beweging zet’ en ‘rommelaars snoeihard aangepakt’. Hij gaat ervoor zorgen dat de Nederlandse landbouw tot de top blijft behoren. Calon is de juiste man op de juiste plek, lijkt me. Zo iemand heeft de landbouw nodig, zeker als het gaat om de waterkwaliteit. Want hier vind ik de ambities van de LTO-organisatie ongekend hoog.

  1. Te beginnen met de rundveehouderij. Deze sector heeft een hele grote en verantwoordelijke opdracht gekregen van de boerenorganisatie. Deze sector wordt verantwoordelijk gesteld voor de forse fosfaatvervuiling in het oppervlaktewater – aldus de cijfers – en moet dus de troep opruimen. De fosfaten concentreren zich vrijwel alleen in West-Nederland en het is nog onduidelijk hoe de rundveesector er daar zo’n janboel van heeft weten te maken (de houderij bevindt zich in andere delen van het land). In ieder geval is LTO al druk ‘met vegen’ in Gelderland, Overijssel en Friesland.
  2. In Nederland mogen de waternormen nooit strenger zijn dan die voor kwetsbare natuur. De ambitie van LTO reikt echter verder: voor sommige landbouwgebieden zijn er al jaren tóch strengere normen. Gelukkig knijpt de overheid een oogje toe.
  3. [nietachterinlog]

Lees ook de overige punten. Login met uw V-focus-account.[/nietachterinlog]

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?