Mens en mening | Onderzoek en Beleid

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer staat op instorten

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), het prestigieuze miljoenenproject van waterschappen en land- en tuinbouw, staat op omvallen. Zo’n 350 miljoen euro zou beschikbaar zijn om het oppervlaktewater in het landelijke gebied een flinke opknapbeurt te geven. De beloofde miljoenen komen echter niet terecht waarvoor ze bedoeld waren. Waar blijft het geld dan wel? V-focus onderzocht de financiële gang van zaken achter het DAW en vroeg bij alle loketten ‘de bonnetjes’ op.
Uit de opgevraagde ‘bonnetjes’ blijkt dat in de periode 2015 t/m 2016 slechts 7 procent van de toegezegde gelden voor deze jaren, voor DAW-projecten zijn gereserveerd.

Zowel geld als resultaten DAW blijven uit

Het DAW is op 1 februari 2013 van start gegaan. Daarbij deden de ministeries van Infrastructuur&Milieu en Economische Zaken, de waterschappen en provincies de nodige financiële toezeggingen. Maar inmiddels 3,5 jaar later staan veruit de meeste van de 130 landelijke projecten nog altijd in de wachtkamer. Desondanks schreef minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur&Milieu afgelopen juni in een brief aan de Tweede Kamer dat het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) te weinig lijkt bij te dragen aan de regionale waterkwaliteitsopgave.
Lees het researchverslag ‘Deltaplan Agrarisch Waterbeheer op instorten’, over stroperigheid ten top en het niet nakomen van afspraken, vanaf 22 juli in V-focus.
Nog geen abonnement? Start met 25% korting op een jaarabonnement >>

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?