Onderzoek en Beleid

Verdichting belangrijke oorzaak verlies bodemkwaliteit

DSC_4350Het land berijden met zware machines is een belangrijke oorzaak van bodemverdichting en daarmee verlies van bodemkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek op 24 percelen grasland waarin de bodemkwaliteit is vastgesteld met de BodemConditieScore. Het onderzoek maakt deel uit van het project Vruchtbare Kringloop.

Intensieve berijding leidt tot verdichting en ook de beworteling, de bodemstructuur en het aantal regenwormen scoren minder goed dan op minder bereden plekken. Minder intensief berijden maar juist ook geduld (het land niet berijden onder natte condities), machinekeuze, bandenkeuze en lage bandenspanning zijn belangrijke aspecten om bodemverdichting te voorkomen.

Project Vruchtbare Kringloop

In het project Vruchtbare Kringloop werken 250 agrariërs in de Achterhoek en Liemers middels de KringloopWijzer aan optimalisatie van hun bedrijfsvoering. De bodemkwaliteit is een belangrijk aspect in de KringloopWijzer: verhoging van de bodembenutting van N met 20 procent leidt tot een stijging van de bedrijfsbenutting van 10 procent. Van in totaal 140 graspercelen is de BodemConditieScore bepaald.

Het artikel ‘Verdichting voorkomen is cruciaal’ van Nick van Eekeren en Petra Rietberg (Louis Bolk Instituut), Laurens Gerner (Waterschap Rijn en IJssel) en Maricke van Leeuwen (Wageningen UR) is vanaf 20 maart te lezen in V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?