Algemeen

Communicatie rode draad bij conflict

DSC_8198Waar je woont is waar je werkt. Dat geldt voor alle boeren. Daardoor vallen privé en zakelijk altijd samen en dat kan leiden tot conflicten. Zelfstandig mediator Truke Zeinstra weet er alles van en schreef er een boek over: Wat een boer niet zegt.

Communicatie is een onderwerp dat de rode draad vormt bij conflicten. De titel van het boek ‘Wat de boer niet zegt’, dat Truke Zeinstra samen schreef met collega-mediator Johan Weerkamp, komt niet uit de lucht vallen. “Een boer werkt veel alleen, daardoor traint hij eigenlijk te weinig in communiceren en dat werkt dan ook door in de privésfeer”, legt Zeinsta uit.

Familie, bedrijf en eigendom

“Agrarische gezinsbedrijven hebben te maken met drie domeinen: bedrijf, familie en eigendom”, vervolgt Zeinstra. Die domeinen overlappen elkaar. “Daar neemt iemand verschillende posities tegelijk in. Bijvoorbeeld zoon, opvolger of mede-eigenaar.” In haar boek legt Zeinstra uit hoe onduidelijkheid over die posities kan leiden tot een conflict. ‘Omdat al deze posities in één persoon verenigd­ kunnen zijn, is het zowel voor de persoon als voor de buitenwereld niet altijd duidelijk vanuit welke positie en invulling van die positie iemand iets zegt of een bepaalde mening heeft.’

En soms is er sprake van rolverwarring. “Bijvoor­beeld als iemand uit het ene domein zich bemoeit met zaken uit het andere domein”, licht Zeinstra toe. “Daarbij kun je denken aan de vader die het bedrijf al een tijd geleden heeft overgedragen aan de zoon, maar die zich nog dagelijks bemoeit met het bedrijf. Daardoor ontstaan er problemen tussen­ vader en zoon.” Volgens Zeinstra staan conflicten bij een bedrijfsovername op nummer 1 in de top 3 van meest voorkomende problemen.

Welke conflicten completeren de Top 3? Dat leest u in het februarinummer van vakblad V-focus.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?