Onderzoek en Beleid

Veertig procent melkveehouders heeft het te druk

44 procent van de melkveehouders geeft aan te weinig tijd te hebben en daardoor minder plezier en voldoening te halen uit het werk dan zij zouden willen. De balans slaat hiermee zeker niet naar de negatieve kant door: melkveehouders waarderen het totale arbeidspakket op een ruime voldoende. Dit blijkt uit een onderzoek van CAH Vilentum onder 200 melkveehouders.
De Hogeschool deed onderzoek naar de arbeidsbeleving op het melkveebedrijf. Daarbij werd onder meer onderzocht welke werkzaamheden veel arbeidsplezier geven en welke als belastend worden ervaren. Ook werd gekeken naar de hoeveelheid en zwaarte van het werk.
Uit de enquête blijkt verder dat bijna alle melkveehouders bij elkaar genomen plezier hebben in het werk en er voldoening uithalen. Naast het feit dat 44 procent van de melkveehouders zijn werk als te druk ervaart, is ook de fysieke zwaarte van het werk een punt van zorg. Bedrijfsadviseurs zouden in hun advisering over investeringen dan ook meer aandacht mogen besteden aan het werkplezier van hun klanten.
Concluderend beoordeeld het grootste deel van de melkveehouders het vak echter niet als te zwaar. Dat is opmerkelijk aangezien er gemiddeld werkweken van 83 uur worden gedraaid met relatief zwaar werk in een hoog tempo.
Het artikel ’40 procent van de melkveehouders wil meer arbeidsplezier’ is te lezen in V-focus december 2013.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?