Mens en mening

NVWA veegt fouten onder het tapijt

“Ik heb niet om die rotzooi in het varkensvoer gevraagd”; het verhaal van een Brabantse varkenshouder die ongewild slachtoffer werd van een voedselschandaal is schrijnend – temeer nu de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit blijft volhouden zijn dossier kwijt te zijn.
Een Brabantse varkenshouder zit nog altijd met een groot vraagteken. De varkens op zijn bedrijf werden een aantal jaren geleden getest op de verboden stof MPA. Via een malafide Belgische handelaar belandde ‘het spul’ per ongeluk in het varkensvoer. Merkwaardig is het feit dat de varkenshouder het onderzoeksverslag van zijn bedrijf nog altijd niet mag inzien. Het wordt geheim gehouden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Wel ontving de varkenshouder een nota van de overheid voor de 47 bemonsteringen en 10 manuren werk à raison van 6.306,63 euro. Waarom de overheid de onderzoeksuitslagen niet wil afgeven, is een raadsel. Wel geeft zij ontwijkende antwoorden: de stukken zouden zoek zijn geraakt, misschien zijn ze al wel per ongeluk vernietigd, ze kunnen ook in Brussel liggen, maar daarvan is ‘Den Haag’ het adres kwijt – eigenlijk weet niemand waar ze zijn.
In de afgelopen jaren volgde een moeizame speurtocht naar de verdwenen papieren. En naar de reden van het achterhouden van de informatie. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats en wordt duidelijk waarom de antwoorden niet naar buiten mogen. Het geknoei met verboden stoffen ging hoogstwaarschijnlijk veel verder dan de buitenwereld mag weten.
In tegenstelling tot Nederland, streeft de Belgische federale politie maximale openheid na bij misbruik van illegale stoffen bij vee; ze nagelt ‘de knoeier’ het liefst aan de hoogste schandpaal. Het hindert de Belgen dat Nederland  er anders mee omgaat en milieucriminaliteit onder de pet houdt. Zeker nu er in België momenteel sprake is van een toename in gebruik van ‘vreemde stoffen’ bij varkens. De gedupeerde Brabantse varkenshouder verkiest de Belgische aanpak: malafide individuen die willens en wetens ‘knoeiden’ met het voer, zetten zijn bedrijf voor maanden op slot. Geknoei moet hard worden aangepakt in het belang van de sector.
Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over het functioneren van de NVWA. In het debat sprak de SP-fractie haar zorgen uit over de opsporing en aanpak van milieucriminaliteit in de diervoederbranche. Staatssecretaris Dijksma moest de antwoorden schuldig blijven, maar beloofde schriftelijk te zullen reageren op de vragen over de ‘waterdichtheid’ van de criminaliteitscontroles door de NVWA.
Lees het volledige artikel in V-focus, februari 2013.
Of vraag de uitgave als gratis proefnummer aan.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?