Algemeen

Alternatieven voor Zuid-Amerikaanse soja nog ver weg

Op een internationaal symposium over eiwitten, georganiseerd door Schothorst Feed Research, presenteerden onderzoekers  alternatieven voor geïmporteerde eiwitten van buiten de EU. Omdat we ons minder afhankelijk willen maken van met name Zuid-Amerikaanse importen, de EU importeert 66 procent van haar eiwitbehoefte in diervoeders van buiten de EU, wordt naarstig naar alternatieven gezocht. Wat kunnen we aan mogelijkheden verwachten?

EU teelt opvoeren

Een grote illusie mogen we ons niet maken als we alle alternatieven voor eiwitbronnen van buiten de EU bekijken.  Zelfs als we in staat zijn binnen de EU-27 landen de eigen productie aan eiwitrijke gewassen weten te verdubbelen is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat; ook dan nog blijft de EU zitten met een erg lage zelfvoorzieningsgraad voor eiwitbronnen in veevoer. Vandaag importeren de EU-27 landen maar liefst twee derde van hun eiwitten vanuit landen buiten de EU. Brazilië en Argentinië zijn de landen waar ‘in het groot’ soja wordt ingekocht.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?