Algemeen

Mestwetgeving in Nederland niet strenger dan in andere EU-landen

De EU schrijft milieuregels voor, de zogenoemde richtlijnen. Elk land kan hier zijn eigen invulling aan geven en doet dit ook. Elk land heeft zijn eigen focus, afhankelijk van de ‘problemen’. Tussen landen zien we verschillen in excretienormen, bemestingsnormen en andere voorwaarden. Zo heeft Frankrijk bijvoorbeeld geen derogatie, is de verplichte opslagcapaciteit van mest in Duitsland ‘slechts’ 6 maanden en is de excretienorm van een koe in Ierland 91 kg N per jaar.

Binnen het project Dairyman is een aantal onderdelen van de mestwetgeving in de verschillende deelnemende Europese landen met elkaar vergeleken. De slotconclusie van deze vergelijking is opmerkelijk: milieuregels voor Nederland voelen vaak als het strengst van Europa. In andere landen blijken de regels echter net zo streng te zijn, maar voor Nederland voelt het mogelijk strenger, omdat de kosten die aan de regels kleven soms aanzienlijk zijn.

Lees het hele artikel over de verglijking van de mestregels in Europese landen in de aanstaande V-focus (verschijnt 23 november).

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?