Onderzoek en Beleid | Persbericht

Wetenschap tovert met resistentiecijfers

Het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad doet al jaren onderzoek naar resistentie van bacteriën tegen antibiotica bij vee. Het instituut vindt daarbij meer resistente kiemen dan laboratoria in ons omringende landen. De onderzoekscijfers worden gepresenteerd in Europese vergelijkingen, waarbij Nederland als slechtste uit de bus komt. Dat laatste wordt ‘gretig’ opgepakt door de landelijke media; deze schilderen de Nederlandse veehouderij af als de grootste knoeier in Europa. Dit is niet terecht, menen diverse wetenschappers in binnen- en buitenland. Het CVI zou ‘strenger meten’ dan andere Europese laboratoria. Een Europese standaard ontbreekt.

Een recent voorbeeld betreft onderzoek naar ESBL’s op kippenvlees. Volgens dit onderzoek in opdracht van de Consumentenbond was nagenoeg 100 procent van de Nederlandse kip besmet met ESBL’s. De Universiteit Gent (België) vond in vergelijkbaar onderzoek op ‘slechts’ 33 procent ESBL’s. Volgens de Gentse universiteit wordt het verschil verklaard door een andere meetmethode. De besmettingsgraden tussen de Nederlandse en Belgische kip zouden vergelijkbaar zijn. Ook de Britse Universiteit Bradford (UK) spreekt van het gebruik van gevoeligere testen in Nederland.

Volgens het CVI hanteert Nederland de testmethoden die door de Technische Universiteit van Denemarken worden voorgeschreven. Deze universteit is aangewezen als Europees referentielab. Hoogleraar Frank Møller Aerestrup van deze Deense universiteit bevestigt dat zijn Europese laboratorium voor resistentieonderzoek de Europese norm dient te bewaken. “Het grote probleem is dat wij Europa vooralsnog niet op een lijn kunnen brengen, hoe graag wij dit ook zouden willen. Voorlopig doet ieder land het op zijn manier en presenteert zijn eigen resultaten. Europese vergelijkingen gaan daarmee mank.”

Het artikel ‘Nederlandse veehouderij als grootste knoeier geoormerkt- Wetenschap tovert met cijfers’ is te lezen in V-focus april 2012. Een gratis proefnummer is op te vragen bij: AgriMedia Wageningen, mail@agrimedia.nl, tel.: 0317 465 670.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?