Wat als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen

Boeren klagen veel over de mestregels. Maar hebben hun mestprobleem na 30 jaar nog altijd niet opgelost. Hoe dat kan? Deze blog is speciaal voor u lieve burgers, voor als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen.

Alle planten hebben mest nodig, de ene soort een beetje meer dan de andere. Dat maakt het bemesten van een moestuin meteen lastig, want hoeveel mest moet er bij de prei en bij de aardappeltjes? Nu verspreiden we de kruiwagen vol mest maar een beetje op gevoel en zien wel wat er van komt. Gelukkig zijn we deze onzekerheid kwijt met de mestwet. Die schrijft tot op de komma precies voor hoeveel mest er bij iedere plantensoort moet, en dan ook nog per grondsoort. Gemakkelijker kan haast niet. Wel moet in de boekhouding, ook op de komma precies, worden bijgehouden hoeveel mest er is gebruikt. Maar dat moet geen probleem zijn toch? Kwestie van de mest gewoon even tot op de komma precies afwegen.

Bemesten extreem ingewikkeld

Zo eenvoudig is dat dus niet. Mest is namelijk niet gewoon mest. In de mestwet wordt de mest opgesplitst in allerlei losse voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfaat, ammonium enzovoorts. En voor iedere losse voedingsstof hebben we aparte wetgeving, met een aparte administratie. We verspreiden dus geen kruiwagen vol mest over onze moestuin, maar een kruiwagen vol stikstof, fosfaat, ammonium enzovoorts. Dat geeft wel een bult extra administratie, maar op zich valt daar wel mee te leven.

Maar dan besluit de wetgever dat er 20% minder fosfaat gebruikt mag worden. Ai, wat nu? Hoe krijgt u die fosfaten uit uw kruiwagen vol mest? Dat is nog niet zo simpel. In een speciale fabriek kunnen die fosfaten wel uit de mest worden gefilterd, maar dat wordt wel een heel duur grapje.

Het jaar erop komt er een extra regel voor de stikstof. Die mag alleen nog met een speciale machine worden toegediend. Oeps…. nou maar hopen dat er niet ook zo’n regel komt voor fosfaat, die weer een andere machine verplicht stelt.

Weer een jaar later volgt een nieuwe wet voor stofje nummer 3, die alleen geldt voor de aardappelen en bietjes. Uhhh….. zeg overheid, we hebben maar één kruiwagen vol mest hoor, met maar één vaste samenstelling. Hoe had u dit allemaal gedacht? Doch de regelgever is onverbiddelijk, de controles zijn streng en boetes hoog.

Liever kunstmest

Daar staan we dan met onze kruiwagen vol mest. De ‘losse eisen’ voor stikstof, fosfaat en andere voedingsstoffen matchen niet meer met de natuurlijke samenstelling van mest. Dan blijft maar een oplossing over, overstappen op kunstmest. Die kan tenminste in elke gewenste samenstelling worden geleverd. Bovendien is de administratie een stuk eenvoudiger.

Wel jammer die kunstmest, want hierdoor blijft de échte natuurlijke mest steeds vaker liggen. Doch, het is in de jaren zo ingewikkeld geworden om met natuurlijke mest te bemesten, dat veel plantentelers zich er liever niet meer aan wagen. Tenzij de aanbieder van die natuurlijke mest heel veel geld betaalt. Dan willen ze er nog over nadenken.

O ja lieve burgers van Nederland, laat niet uw hond uit op boerenpercelen. U denkt misschien, wat maakt zo’n hoopje mest nou uit op zo’n grote lap grond. Nou, volgens de mestwet heel, heel erg veel. De kilo’s moeten tot op de komma kloppen. Eén kilo eroverheen en er is sprake van een mestoverschot.

Delen via:
Meer over: Column

4 Reacties op Wat als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen

 1. R.Hartemink schreef:

  Vind je het gek dat vele boeren het bijltje erbij neergooien , je kunt toch niet meer normaal met je werk bezig zijn. Het is net de zorg , waar het werkelijk om gaat is geen tijd meer voor , papier papier en nog eens papier

 2. Willem Kiers schreef:

  Laten we in Nederland alle mest en kunstmest eens op een bult gooien.
  Dan hoeft de boer alleen die kunstmest uit te rijden dit er te kort is in zijn eigen mest.
  Dat is veel goedkoper voor de boer en het mest overschot gaat omlaag.
  Nee zegt de overheid want dan ligt de kunst industrie zo goed als stil.
  Het voordeel hiervan is dat er meer humus in de bodem komt en bacterie leven en weide vogels mee help.
  Ook stoppen met emmissie arm uitrijden, dit verlaagd het celgetal in de melk en er overleven meer vogels en reeën

 3. Andien schreef:

  Tja… en wat te denken van al die ganzen op boerenland, die niet alleen alles kaalvreten, maar tegelijk ook datzefde perceel nog eens flink extra bemesten.

 4. K. v.d. Bos schreef:

  Graag zou ik een reactie willen geven n.a.v. uw artikel. Ik ben al 30 jaar akkerbouwer en steeds was het uitgangspunt bij onze bemesting dat aanvoer en afvoer in evenwicht moesten zijn. De laatste jaren is onze bedrijfsstructuur complexer geworden, we hebben een besloten vennootschap naast onze maatschap, we werken samen met een buurman akkerbouwer en daarnaast ook nog met een melkveehouderij bedrijf. Met de melkveehouder ( ook buurman) worden percelen geruild en mest afgenomen ter vervanging van kunstmest. U begrijpt al dat in deze bedrijfsvoering de kans op fouten groot is, krijg het administratief maar eens kloppend. En omdat de mineralenwetgeving zo complex is, is een foutje zo gemaakt. Als je dan een administratieve controle krijgt door RVO en er wordt een onvolkomenheid geconstateerd, dan krijg je nog de mogelijkheid om een correctie te doen. Maar omdat het zo ingewikkeld is gemaakt, is dit bijna niet meer te doen. Je moet dit wel in handen geven van een expert en wordt zodoende weer op extra kosten gejaagd. En dan nog de halsstarrigheid die je tegenkomt, een mondelinge behandeling om de zaak door te spreken krijg je niet. Je krijgt het gevoel dat je een crimineel bent, terwijl je alles naar eer en geweten probeert in te vullen.
  Wat mij echter ook mateloos stoort is de torenhoge boetes die je worden opgelegd. Tien-, twintig-, of dertigduizend euro krijg je zo opgelegd. En zou de fout met opzet gemaakt zijn ? Is dit dan fraude? Heb ik mijzelf verrijkt ten koste van een ander ? Kijkend naar de hoogte van de boete kom je wel tot die conclusie.
  Mij gaat het niet om de techniek van de wetgeving, er zijn genoeg adviseurs die je goed kunnen helpen. Het gaat mij om normen en waarden, om integriteit. De ambtenaren bij RVO snappen helemaal niet meer wat dergelijke boetes teweeg brengen bij een kleine zelfstandige in de landbouw. En willen we dat de overheid zo met de sector omgaat, en wie is in staat om dit gedrag te keren. Op dit moment gaat het bij ons over mineralenwetgeving, maar ook de vergroening komt er nog achter aan en de eventuele fouten bij het indienen van de percelen.
  Kees v.d. Bos ( akkerbouwer noordelijke klei )